Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οδοστρωτήρας στα κοινωνικά επιδόματα | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Agelioforos.gr

Οδοστρωτήρας στα κοινωνικά επιδόματα | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Agelioforos.gr

Ισοπέδωση των κοινωνικών επιδομάτων, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, νέες περικοπές σε μισθούς στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ αποκαλύπτει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Εξειδικεύει τα μέτρα των 19 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012 -2014, αλλά αναφέρει ότι μπορεί να φτάσουν σε 26,5 δισ. ευρώ ή σε 11,5% του ΑΕΠ, ενώ αποκαλύπτει ότι το κοστολόγιο προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών!

Ειδικότερα, αναφέρει ότι από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,3 -4,6 δισ. ευρώ. Προσθέτει, δε, ότι εξετάζεται (από την κυβέρνηση) η κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας σε όσους έχουν εισόδημα που υπερβαίνει το ποσό των ορίων της φτώχειας, δηλαδή 6.897 ευρώ για τον άγαμο και 14.485 για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά. Μόνο από την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας το 2012 θα εξοικονομηθεί ποσό 500 εκατ. ευρώ.

Παρελθόν οι

φοροαπαλλαγές

Δρομολογείται επίσης η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 δισ. έως και 9 δισ. ευρώ.

Νέος γύρος

περικοπών

Ακόμα προτείνονται αλλαγές στο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων που θα αποδώσουν περίπου 4,6 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Η περικοπή θα γίνει με το νέο μισθολόγιο, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και θα ισχύει από τον Ιούλιο.

Για τις ΔΕΚΟ έρχεται νέος γύρος περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μείωση μισθών και μείωση του προσωπικού, χωρίς όμως να γίνει ευθεία αναφορά σε απολύσεις.

Καθυστερείτε...

Στην έκθεση του ΔΝΤ υπάρχουν παράλληλα σαφείς αιχμές για καθυστερήσεις ενώ προτείνεται η άμεση λήψη των μέτρων ύψους 1,75 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη αποφασιστεί για το 2011. Οπως σημειώνει το ΔΝΤ, υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαιτούμενων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές μπορεί να οφείλονται είτε σε πολιτικούς, είτε σε διοικητικούς λόγους. Η καθυστέρηση ενδέχεται, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να ακινητοποιήσει το έλλειμμα σε μη βιώσιμο επίπεδο, ενώ τυχόν μακροδιαρθρωτικές καθυστερήσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη. Οι ίδιες καθυστερήσεις είναι επίσης πιθανό ότι θα παρεμποδίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος και η εκτεταμένη τεχνική υποστήριξη τόσο από το Ταμείο, όσο και από την Κομισιόν, κρίνονται σημαντικές για τον περιορισμό αυτού του κινδύνου.

Ακόμα οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ σημειώνουν ότι μόνο μέσω του φιλόδοξου προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας, ενώ ευρύτερα εμπόδια βλέπουν στο δρόμο της επιστροφής στις αγορές.

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η μείωση του χρέους της Ελλάδας θα καταστεί ταχύτερη, εφόσον μέσω των αποκρατικοποιήσεων αντληθεί ποσό ύψους 18% – 20% του ΑΕΠ, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα το ύψος του χρέους, ενώ, σε συνδυασμό με τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ο προϋπολογισμός, το χρέος θα τεθεί σε πτωτική τροχιά.

Η έξοδος

στις αγορές

Παράλληλα όμως τονίζονται οι δυσκολίες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, τόσο λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, όσο και λόγω των πιέσεων που ασκούνται στις αγορές της ευρωζώνης.

Ακόμα και εάν η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους, θα είναι δύσκολη η επιστροφή στις αγορές ομολόγων, εκτός και αν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταλήξουν σε μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα μπορούσαν να επιφέρουν το αποτέλεσμα αυτό, ενώ ταυτόχρονα ίσως αποδειχτεί δύσκολο να πειστούν οι αγορές προτού η ελληνική οικονομία και η δυναμική του χρέους πραγματοποιήσουν σημαντική στροφή. Η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία ενός μόνιμου πλαισίου κανόνων για τη διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου